2010. ápr. 11.

Tulipántos nyaklánc - Hungarian tulips statement necklace





Hungarian tulips statement necklace

***

Már 1-2 korábbi munkámban fellelhetők voltak a magyaros vonások - pl. a "Tavaszi szél..." medálok-, de ez az első drótékszer, melyet olyannak tartok, hogy elküldhetem Éva játékába.

Választásom a tulipánt motívumunkra esett. Jelentésének leírását a Magyar népi motívumok blogból másolom be:
"A népművészet a szerelmi jelképekben rendkívül szókimondó, ennek oka a természethez való közelség, a "természetes képmások" kézenfekvő használata, mint amilyen a szív és a tulipán. A liliomfélék - köztük a tulipán - a tavasz hírnökei, s mint ilyenek alkalmasak voltak a nőiesség, általánosítva a szerelem jelképes jelölésére. Ezért kerülhetett rá a tulipános ládára, az eladó leányok legfontosabb vagyontárgyainak az elejére. Érdekes, hogy a motívum tulipánt elnevezése egy t-vel több, mint a virág neve, és a legtöbb esetben csak távolról hasonlít virágra, valójában két egymásnak fordított S-ből kialakított jelet ábrázol."

Anyaghasználatnál a sárgaréz huzal és csiszolt üveggyöngyök mellett döntöttem. A réz élettanilag nagy jelentősséggel bír, jótékony tulajdonságait már az ókorban felismerték, de választásom fő oka mégis, hogy a Kárpátok hegyvonulatai rézben bővelkednek, így elődeink is már kitűnő mesterei voltak a megmunkálásának.

1 megjegyzés: